Marking Time Sculpture, Bronllys Hospital, one year on.

 

To get the best out of our modest budget we used some new techniques and on my 1 year maintenance visit to this the lovely site I was hugely pleased to see they have worked really well. Despite a very harsh winter the sculpture looks fresh and is weathering in a uniform, gentle way. The moss is slowly collecting in the deep textures as planned.

The lovely, thoughtful planting has re-grown beautifully, complimenting the form perfectly, softening the site and integrating it into the lovely woodland which is overflowing with flowers and birds.

The paths are still level, easy for patients to use and now look like they have been there forever.

While I was there working a lot of people strolled by. They said this had become their sanctuary, a moment of peace and escape from the pressures in the hospital, where they could revive. This is exactly what we wanted. A wonderful result.

Everyone is welcome to visit this stunning spot at Bronllys Hospital grounds in Powys, Wales.

You can read the whole story of this wonderful project, including how the sculpture was designed with local people and built at Osprey Studios, in the other Marking Time posts here on this site.

Studio Diary: The Marking Time Sculpture at Bronllys Hospital, Powys, part 9.

The Installation.

I was really lucky to be working with the wonderful, resourceful, ingenious Gareth Ellis from Green Valleys. He has the patients of a saint. The writer Mark Christmas gave a huge amount of time and hard labour in addition to his years-long dedication to this project and this poem which will be set at the entrance to the woodland walk:

                                                                                        Catching a Moment

                                                                                               Within these woods

                                                                                       there is a breath to be found

                                                                               to ease new life into sight and sound

                                                                           transforming our world and how we see

                                                                           each branch, each twig, each living tree

                                                                                   so when the hurt inside we feel

                                                                               creates distraction with no appeal

                                                                        take a walk on this path to find this rhyme

                                                                            you will no longer be ‘Marking Time.’

                                                                                                                   Mark Christmas, 2015.

                                                                                                                   Dedicated to those who understand.

Because vehicles could not pull up to the site, the budget was tight (having been well squeezed by this point as is my habit!) and we couldn’t be too sure who would be able to join us we used a slightly different installation method than in previous sculptures.

We fixed the triangle of heavy railway sleepers securely, dug down 20 cms and then packed in hollow breeze blocks.

The first sections were put in place using the paper template of the mosaic and corner tiles, steel rebars hammered down through the sections and well into the ground and then post-crete was poured into all available gaps and half way up inside the first 3 sculpture sections.

Gareth Ellis and Mark Christmas. Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

The second sections were braced in place using blocks/ wood/ prayers, rebars set, post-crete poured.

Mark Christmas working on the Marking Time Sculpture, Bronllys Hospital, Powys.

The mosaic was built in the studio in 3 sections to aid handling and set securely in place with concrete going right down into the breeze block hollows. The mosaic tiles and the triangle corner-tiles were beautifully made by pupils in Ross Bennett’s Art Department at Llandrindod High School.

Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

Me adding the finishing touches to the mosaic, Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

Mark Christmas brought in poet Emma nan Woerkom to take some lovely photos and create this beautiful poem that has been cut in brass for the site.

Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

All the visible cement (pointing etc) was done with a white cement/gold sand mix that matches the fired colour of the Scarva ES50 clay perfectly. On the floor we topped it with light brown flint chippings and extra, handmade blue mosaic tiles and glass to soften the edge of the mosaic.

Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

Finishing touches on the sculpture were done with Milliput and the golden cement.

Marking Time, Bronllys Hospital, Powys.

Mick Farell has been a key part of this project and he was wonderfully supportive during the installation. His enchanting poem, written especially for the sculpture completes the triangle.

                                                                                               We are the child of nevermind

                                                                                             Who, finding dreams lost, unfind

                                                                                      Who, wandering, walking paths unknown

                                                                                               to find a woodland overgrown

                                                                                           And seeing in that woodland Glen

                                                                                              The happy minds of nevermen

                                                                                           Who elfin laughter laughly speak

                                                                                             Of how we humans keenly seek

                                                                                               Some new haven overhewn

                                                                                               And child stars of the moon

                                                                                                                                           Mick Farrell, 2016.

The poem tiles were made by the same fabulous pupils at Mount Street Junior School that developed the theme with me last year ( see Part 1)They are fixed to the sleepers with tile adhesive and screws.

We have spent a great deal of time on this one and it has been worth it. The Team have been a joy to work with and the whole woodland site looks really beautiful. Gareth Ellis and Mick Farrell will put in the benches and place and secure some tree-trunk logs. This is going to be such a calming, peaceful place for people involved with the Hospital to rest and revive.